Generació beat I : un camí vers la beatitud


Molt s’ha parlat de l’origen del terme Beat que defineix una generació de joves autors literaris nord-americans a principis de 1950. Es tradueix com cop (acompassat), ritme, batec. Nosaltres voldríem indagar en la possible relació amb el mot llatí  beat (de Beatus). Tal hipòtesi es sustentaria en la trama dels dos llibres de Kerouac : On the road (1)  i The Kharma bums (2).

En totes dues obres els seus protagonistes busquen incansablement desfer-se del que consideren superflu, batallen per arribar a l’essència senzilla de les coses. Cerquen una pretesa pau interior amb si mateixos i un difícil equilibri exterior amb la natura. Sempre fregant una certa mística de caire oriental, una religiositat de la puresa. Certament no ho aconsegueixen mai, res els hi surt com esperaven, però tanmateix això no els desanima en el seu afany de recórrer un cami vers una espècie de santedat que els aparti per sempre més d’una societat consumista, acomodada i sense cap mena d’alicient.

 

 

 

L’estil narratiu és un brollar sense parar d’imatges que ens golpegen, sí; un anar d’aquí cap allà sense parar, sí; un bombardeig de desitjos que abans de satisfer-se ja se n’està pensant en d’altres.
Se’ns retraten personatges que declaren o es pensen saber el camí per on cal anar,  el zen, però que van d’allò més desorientats. El que els interessa es moure’s d’un cantó a un altre, pràcticament  és igual on concretament.
Llegint aquestes pàgines un té la sensació que l’autor vomita el que li passa pel cap, des de menudes sensacions epidèrmiques fins a elaborades conceptualitzacions rituals…
Resulta molt gràfic el suport per a l’escriptura de l’original que va fer servir l’autor

Esudi caòtic de Kerouac

Esforç de l’autor

 

 

 

 

 

 

 

Talment es diria que ell també buscava l’autenticitat que buscaven els seus personatges; també estava ficat , en cos i ànima, a la recerca de la beatitud.

 

(1) Kerouac, Jack. A la carretera. Trad. de Manuel de Seabra. Barcelona : Pòrtic, 1989.
ISBN 8473063376
(Títol orig: On the road, 1955)
(2) Kerouac, Jack. Els pòtuls místics. Trad. de Manuel de Pedrolo. Barcelona : Proa, 1967
(Tít. orig.: The Dharma bums, 1958)

 

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *