El per què d’un títol de llibre segons IA 2


Pot la intel·ligència artificial (IA) desfer l’enigma dels títols de llibres com El ruido de la cosas al caer [1]? Provem-ho amb les webs d’IA: ChatGPT i Bard.

 

La novela de Juan Gabriel Vásquez, El Ruido de las cosas al caer, narra bàsicament la història de dos personatges que freqüenten un billar en la convulsa Colombia del narcotràfic dels 90s. Un d’ells, el narrador, professor universitari, és influït per l’enigmàtica personalitat de l’altre, exconvicte i pilot, i  vol conèixer-lo més a fons, especialment a partir de dos violents esdeveniments. El primer, un atemptat que estronca la seva relació, acabant amb la vida del pilot. L’altre, un accident aeri, del que se senten  els últims moments a cabina segons la caixa negra.  Aquest fets aboquen al professor a la recerca del context del desaparegut i a l’intent de saber quí era. Tanmateix però, les circumstàncies no són les més propícies i sembla que el destí intervingui com un personatge més, condicionant els actes dels protagonistes, no deixant que aquests es moguin autònomament i obstaculitzant la tasca obsessiva del professor per desxifrar la personalitat de l’amic difunt.

És en aquests violents esdeveniments que es parla de la caiguda de les coses i del soroll que en poden fer

Veiem-ne dos fragments

 

Entonces vi la moto bajando a la calzada con un corcoveo de caballo, la vi acelerar para acercarse como un turista que busca una dirección, y en el preciso momento en que tomé a Laverde del brazo, en que mi mano se aferró a la manga de su abrigo a la altura del codo izquierdo, vi las cabezas sin rostro que nos miraban y la pistola que se alargaba hacia nosotros tan naturtal como una prótesis metálica, y vi los dos fogonazos, y oí los estallidos y sentí la brusca remoción del aire. Recuerdo haber levantado un brazo para protegerme justo antes de sentir el repentino peso de mi cuerpo. Mis piernas dejaron de sostenerme. Laverde cayó al suelo y yo caí con él, los dos cuerpos cayendo sin ruido, y la gente comenzó a gritar y apareció en mis oidos un zumbido continuo. [Pàg. 49]

 

“Arriba”, dice el capitán.
“Todo va bién”, dice el copiloto.
“Arriba”, dice el capitán, “Suavemente, suavemente” El automático se ha desconectado. La palanca empieza a sacudirse entre las manos del piloto, señal que la velocidad del avión no basta para mantenerlo en el aire. “Más arriba, más arriba”, dice el capitán.
“OK” dice el copiloto.
Y el capitán; “Arriba, arriba, arriba”.
De nuevo suena la sirena,
“Pull up” dice la voz electrónica.
Hay un grito entrecortado, o algo que se parece a un grito. Hay un ruido que no logro , que nunca he logrado identificar: un ruido que no es humano o es más que humano, el ruido de las vidas que se extinguen pero también el ruido de los materiales que se rompen. Es el ruido de las cosas al caer desde la altura, un ruido interrumpido y por lo mismo eterno, un ruido que no termina nunca, que sigue sonando en mi cabeza des de esa tarde y no da señales de querer irse, que está para siempre suspendido en mi memoria, colgado en ella como una toalla de su percha.
Ese ruido es lo último que se oye en la cabina del vuelo 965.
Suena el ruido, y entonces se interrumpe la grabación.  [Pàg, 83-84]

 

En tots dos fragments apareixen les coses que cauen i el soroll que fan a l’arribar a terra. Però per què aquesta característica de la física gravitacional dóna títol a una novel·la d’intriga? Ens ajudarem de la intel·ligència artificial. Emprarem dos programaris: ChatGPT de Microsoft i Bard de Google.

Introduirem la mateixa pregunta:
El título del libro “El ruido de las cosas al caer” de Juan Gabriel Vásquez ¿a qué se refiere?
a les dues adreces web següents:

chatGPT
https://chat.openai.com

El título del libro “El ruido de las cosas al caer” de Juan Gabriel Vásquez se refiere a un concepto simbólico que representa los efectos del pasado y la violencia en la sociedad colombiana. Publicada en 2011, esta novela narra la historia de un joven llamado Antonio Yammara, quien entabla una amistad con un misterioso hombre llamado Ricardo Laverde. A medida que avanza la trama, se revelan las conexiones de Ricardo con eventos violentos y el narcotráfico en Colombia.

El ruido de las cosas al caer alude a la repercusión que tienen los hechos del pasado en el presente, y cómo las consecuencias de la violencia, el tráfico de drogas y los conflictos armados pueden resonar en la vida de las personas y de la sociedad en su conjunto. La novela explora temas como la memoria, la culpa, la redención y la búsqueda de la verdad en un país marcado por su turbulento pasado.

El libro recibió el reconocimiento internacional y varios premios literarios, entre ellos el Premio Alfaguara de Novela en 2011, por su habilidad para abordar de manera profunda y conmovedora la historia y las consecuencias del conflicto colombiano.

[Consulta: 24/07/23   21:25]

 

Bard
https://bard.google.com/

El título del libro “El ruido de las cosas al caer” de Juan Gabriel Vásquez puede interpretarse de varias maneras. Una interpretación es que se refiere al ruido que hacen las cosas cuando caen, un ruido que puede ser tanto físico como emocional. Por ejemplo, el ruido de un objeto que cae al suelo puede ser un recordatorio de la fragilidad de la vida, mientras que el ruido de una lágrima que cae puede ser un recordatorio del dolor de la pérdida.
Otra interpretación del título es que se refiere al ruido que hacen las cosas cuando cambian. Por ejemplo, el ruido de la apertura de una puerta puede ser un recordatorio de la posibilidad de nuevas experiencias, mientras que el ruido del cierre de una puerta puede ser un recordatorio de la pérdida de algo.
En última instancia, el significado del título es el que el lector le dé. Sin embargo, es un título que invita a la reflexión y que puede ser interpretado de muchas maneras diferentes.
Aquí hay algunas otras posibles interpretaciones del título:
• El ruido de las cosas al caer puede ser un recordatorio de la fugaz naturaleza de la vida.
• Puede ser un recordatorio de la fragilidad de las cosas que nos importan.
• Puede ser un recordatorio de la importancia de apreciar el momento presente.
• Puede ser un recordatorio de que el cambio es inevitable.

El título es una metáfora de la vida y de cómo estamos constantemente rodeados de ruido. El ruido puede ser bueno o malo, pero siempre está ahí.
Es “up” a nosotros para decidir cómo vamos a responder a ella.

[Consulta: 24/07/2023  21:57]

 

Aquests dos textos recuperats de ChatGPT i Bard  el dia 24.07.23 són dues aproximacions de resposta de força qualitat a la pregunta plantejada. Són un bon exercici semàntic que cerca possibles interpretacions al significat d’un títol d’una obra. En aqquest cas, literària. Però seria el mateix per a una pictòrica o cinematogràfica, posem pel cas.
Al formular la qüestió en castellà, la resposta ha estat també en castellà. També es pot formular en català, i la resposta serà també en català.  Les respostes no són estátiques, van canviant  una mica. Entenem que tant un programari com l’altre deuen fer una cerca d’informació, extensa i intensa, per trobar cadenes de repetició de l’enunciat requerit. Cal un petit repàs, però, al marge de qüestions pedagògiques, el resultat és francament bò. Hem intentat trobar pàgines web de ressenyes de llibres per veure si podien ser font del resultat obtingut. Hem trobat una de molt treballada, escrita per Fernando Urueta a un diari colombià  [2]. És indubtablement quelcom més que una ressenya que situa al lector en el marc contextual de l’obra. Ara bé, no sembla tanmateix una font consultada pels dos programaris d’IA. Se’ls hi ha escapat?. També sembla que no hagin tingut en compte la lleu, però significativa, diferència que hi ha entre que el soroll  i el so de les coses quan cauen. El soroll és molest, trencadís, doloròs. El so és més harmoniós, musical, evocador.  Crec que, tot i el  bon resultat obtingut ,  i semblar una bona eina per a tasques semàntiques, la IA té molt d’A, però encara li falta més d’I.

Bibliografia

[1] Vásquez, Juan Gabriel. El Ruido de las cosas al caer. Barcelona : Penguin Random House, 2011. Premio Alfaguara de novela 2011. ISBN 9788420475073

[2] Urueta, Fernando. El Ruido de las cosas al caer. Razón pública. 15 agosto 2011


Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

2 thoughts on “El per què d’un títol de llibre segons IA

 • Francesc

  Molt bon text, Josep. Això de la IA pot fer molt de bé, i molt de mal. Com a professor, de moment, només veig molt de mal. Haurem d’aprendre entre tots.

  Pitxixi

  • Josep Gibert Miralpeix Post author

   Francesc, moltes gràcies per la teva resposta.
   He afegit un últim paràgraf que faltava per tancar i he afegit una segona referència. Com has vist, no entro en qüestions estrictament pedagògiques, que imagino que són les que t’amoïnen principalment, i estic totalment d’acord amb la necessitat d’anar-ne aprenent entre tots.
   Salutacions “naturals” !