El progrés de la filosofia


Dos filòsofs de la ment  es pregunten en sengles articles [1] i [2] sobre si es pot parlar de progrés en el coneixement que aporta la filosofia en tota la seva història.  Per una banda, Eric Dietrich considera que, llevat un canvi en el llenguatge i en altres qüestions formals, la filosofia no ha progressat gens. I per l’altra, David J. Chalmers  proposa una reformulació de la pregunta en el sentit de preguntar-se per què no ha progressat més.

El Resum publicat de l’article de Dietrich traduït al català
Llevat d’una pàtina de la modernitat del segle XXI, en forma de lògica i llenguatge, la filosofia és exactament el mateix ara que ha estat sempre; no ha fet cap progrés. Els filòsofs lluitem amb exactament els mateixos problemes amb què ho feien els presocràtics. Encara més indignant que aquesta afirmació, però, és la negació flagrant de la seva veritat òbvia per part de molts filòsofs practicants. A l’article s’explora i es debat sobre la visió del No-progrés. La seva negació es diagnostica com una forma d’anosognòsia, una condició mental on la persona afectada nega reconèixer que hi hagi cap problema. S’examina també les teories de dos eminents filòsofs que donen suport al punt de vista del No-progrés. La secció final ofereix una explicació de la incapacitat de la filosofia resoldre qualsevol problema filosòfic, mai. L’article acaba amb algunes reflexions sobre el futur de la filosofia.

El Resum publicat de l’article de Chalmers traduït al català
Hi ha avenços en la filosofia? El que es podria anomenar una visió del got mig ple del progrés filosòfic seria que hi ha algun progrés en la filosofia. La visió del got mig buit seria que no n’hi ha tant com voldríem. Inspirat en part per la discussió de van Inwagen sobre el desacord en filosofia, aquest article articula i defensa una tesi sobre la relativa manca de progrés en filosofia: hi ha hagut menys convergència a la veritat sobre les grans qüestions de la filosofia que sobre les grans qüestions de les ciències dures. A continuació, investiga què és el que explica aquesta relativa manca de progrés. El document considera una sèrie d’explicacions i argumenta que cap d’elles (sola o conjuntament) és plenament adequada. A partir d’aquí elabora una proposta de la forma que hauria de tenir una explicació adequada.

Eric Dietrich
segons PhilPeople

David  Chalmers
segons PhilPeople.
Segons Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/David_Chalmers

Tots dos treballen en el camp de la Filosofia de la ment

 

Bibliografia

[1] Dietrich, Erich, There is no progress in philosophy. Essays in Philosophy. 2011; 12(2), 330.  https://doi.org/10.5840/eip20111229

[2] Chalmers, David J. Why isn’t there more progress in philosophy? Philosophy . 2015; 90(1), 3-31 https://doi.org/10.1017/S0031819114000436

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *